Valitse kieli

Suomi

Svenska

English

Suru

Suru

Suru on seurausta menetyksestä, ja sen lähtökohdat voivat olla hyvin erilaisia. Joku saattaa joutua kohtaamaan surun yllättäen, toinen taas hitaasti. Jokainen suru on omanlaisensa, mutta yksi piirre on yhteinen: jokaisen omaa tapaa surra on aina kunnioitettava.

Surun voidaan ajatella olevan yksi rakkauden muodoista. Sen tehtävä on esimerkiksi auttaa meitä elämään ilman rakasta läheistämme. Suruprosessi on matka, jonka aikana nousee pintaan monenlaisia tunteita. Suruun liittyy useita eri vaiheita, kuten ikävää, kieltämisen tunnetta, ahdistusta, turvattomuutta, syyllisyyden tunteita ja joskus jopa vihaa. Nämä kaikki ovat normaaleja suruun liittyviä tunteita. Jokainen ihminen käsittelee surua omalla tavallaan ja se on aina henkilökohtainen kokemus. Toiset haluavat käydä tunteitaan läpi yksin, kun taas toiset tarvitsevat paljon muiden ihmiset tukea ja keskustelua. Joitakin ihmisiä auttaa surun käsittely toiminnan kautta.

Suruprosessin läpikäyminen voi olla myös fyysisesti uuvuttavaa. Suru voi aiheuttaa myös fyysisiä oireita kuten väsymystä, päänsärkyä, muistikatkoja, vatsavaivoja, lihasjäykkyyttä ja myös paniikkikohtauksen kaltaisia oireita. Läheisen ihmisen menettäminen on myös traumaattinen kriisi ja on mahdollista, että sureva ihminen kokee aistiharhoja. Hän voi kuulla kuolleen ihmisen äänen tai kokea, että kuollut ihminen on läsnä.

Jonain päivänä tuuli vie pilvet,
ja aurinko tulee esiin.
Jonain päivänä suru on kevyempi kantaa.

Yleensä aika auttaa suruun. Vaikka opimme pikkuhiljaa elämään ilman rakasta läheistämme, tämä ei tarkoita, että edesmennyt läheinen pitäisi unohtaa. Edesmenneen läheisen voi pitää aina mukana elämässä muistojen kautta – hän vain on erilaisessa roolissa kuin ennen.

Suru voi joskus pitkittyä, jolloin sureva ihminen voi tarvita esimerkiksi keskusteluapua tai muuta hoitoa. Pitkittynyt suru voi joskus johtaa masennukseen ja silloin avun hakeminen on erityisen tärkeää.

Masennuksen oireita ovat

väsymys ja uupumus

toimintakyvyn heikentyminen

pitkittynyt alakuloisuus ja tyhjä mieliala

vaikeudet tehdä päätöksiä

itsesyytökset

kiinnostuksen ja keskittymiskyvyn puute

kyvyttömyys tuntea mielihyvää

ruokahalun muutokset, laihtuminen tai painon nousu

arvottomuuden tunne

itsetuhoiset ja kuolemaan liittyvät ajatukset

erilaiset fyysiset oireet( lihaskivut, pahoinvointi ja päänsärky)

unihäiriöt

Voimme joutua kohtaamaan surun myös hyvin yllättäen, jolloin voi tulla tilanne että tarvitsemme akuutin kriisin keskellä kriisiapua heti. Erityisesti lasten olisi hyvä saada kriisiapua, jos menetys on yllättävä tai kysymys on läheisestä perheenjäsenestä. Lapsi tarvitsee aina aikuisen tukea surun käsittelyyn.

Surutyön palvelut

Jokainen meistä kohtaa läheisen menettämisen ja surun jossakin elämän vaiheessa. Surua ei tarvitse kestää yksin. On olemassa monenlaisia tahoja, jotka tarjoavat apua ja tukea surutyöhön myös veloituksetta. Alla olevista linkeistä löydät erilaisia sivustoja, jotka tarjoavat apua suruun ja surevan kohtaamiseen.

Myös surua käsittelevät kirjat voivat auttaa kulkemaan surun läpi. Kirjoja voit lainata kirjastosta, kuunnella äänikirjapalveluissa tai ostaa omaksi.

KIRJALLISUUS

Jokainen meistä kohtaa läheisen menettämisen ja surun jossakin kohtaa elämäänsä. Surua käsittelevät kirjat voivat auttaa surun keskellä.