Valitse kieli
Suomi
Svenska
English
Suru on seurausta menetyksestä, ja sen lähtökohdat voivat olla hyvin erilaisia. Joku saattaa joutua kohtaamaan surun yllättäen, toinen taas hitaasti. Jokainen suru on omanlaisensa, mutta yksi piirre on yhteinen: jokaisen omaa tapaa surra on aina kunnioitettava.
Surun voidaan ajatella olevan yksi rakkauden muodoista. Sen tehtävä on esimerkiksi auttaa meitä elämään ilman rakasta läheistämme. Suruprosessi on matka, jonka aikana nousee pintaan monenlaisia tunteita. Suruun liittyy useita eri vaiheita, kuten ikävää, kieltämisen tunnetta, ahdistusta, turvattomuutta, syyllisyyden tunteita ja joskus jopa vihaa. Nämä kaikki ovat normaaleja suruun liittyviä tunteita. Jokainen ihminen käsittelee surua omalla tavallaan ja se on aina henkilökohtainen kokemus. Toiset haluavat käydä tunteitaan läpi yksin, kun taas toiset tarvitsevat paljon muiden ihmiset tukea ja keskustelua. Joitakin ihmisiä auttaa surun käsittely toiminnan kautta.
Suruprosessin läpikäyminen voi olla myös fyysisesti uuvuttavaa. Suru voi aiheuttaa myös fyysisiä oireita kuten väsymystä, päänsärkyä, muistikatkoja, vatsavaivoja, lihasjäykkyyttä ja myös paniikkikohtauksen kaltaisia oireita. Läheisen ihmisen menettäminen on myös traumaattinen kriisi ja on mahdollista, että sureva ihminen kokee aistiharhoja. Hän voi kuulla kuolleen ihmisen äänen tai kokea, että kuollut ihminen on läsnä.
Jonain päivänä tuuli vie pilvet,
ja aurinko tulee esiin.
Jonain päivänä suru on kevyempi kantaa.
Yleensä aika auttaa suruun. Vaikka opimme pikkuhiljaa elämään ilman rakasta läheistämme, tämä ei tarkoita, että edesmennyt läheinen pitäisi unohtaa. Edesmenneen läheisen voi pitää aina mukana elämässä muistojen kautta – hän vain on erilaisessa roolissa kuin ennen.
Suru voi joskus pitkittyä, jolloin sureva ihminen voi tarvita esimerkiksi keskusteluapua tai muuta hoitoa. Pitkittynyt suru voi joskus johtaa masennukseen ja silloin avun hakeminen on erityisen tärkeää.
väsymys ja uupumus
toimintakyvyn heikentyminen
pitkittynyt alakuloisuus ja tyhjä mieliala
vaikeudet tehdä päätöksiä
itsesyytökset
kiinnostuksen ja keskittymiskyvyn puute
kyvyttömyys tuntea mielihyvää
ruokahalun muutokset, laihtuminen tai painon nousu
arvottomuuden tunne
itsetuhoiset ja kuolemaan liittyvät ajatukset
erilaiset fyysiset oireet( lihaskivut, pahoinvointi ja päänsärky)
unihäiriöt
Voimme joutua kohtaamaan surun myös hyvin yllättäen, jolloin voi tulla tilanne että tarvitsemme akuutin kriisin keskellä kriisiapua heti. Erityisesti lasten olisi hyvä saada kriisiapua, jos menetys on yllättävä tai kysymys on läheisestä perheenjäsenestä. Lapsi tarvitsee aina aikuisen tukea surun käsittelyyn.
Jokainen meistä kohtaa läheisen menettämisen ja surun jossakin elämän vaiheessa. Surua ei tarvitse kestää yksin. On olemassa monenlaisia tahoja, jotka tarjoavat apua ja tukea surutyöhön myös veloituksetta. Alla olevista linkeistä löydät erilaisia sivustoja, jotka tarjoavat apua suruun ja surevan kohtaamiseen.
Myös surua käsittelevät kirjat voivat auttaa kulkemaan surun läpi. Kirjoja voit lainata kirjastosta, kuunnella äänikirjapalveluissa tai ostaa omaksi.
Kriisiapua sekä maksuton tukipuhelin
Kriisiapua sekä maksuton tukipuhelin
Alueellista apua sekä maksuton tukipuhelin
Neuvontapuhelin & chat
Nettiterapiaa
Psykologi- ja terapiapalvelut (maksullinen)
Vertaistukea lapsensa menettäneille
Vertaistukiyhdistys puolisonsa menettäneille
Vertaistukiyhdistys henkirikoksen uhrien läheisille
Vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille
Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon tukisivut
Rikosuhripäivystys, maksuton tukipuhelin & chat
Tukea surevan kohtaamiseen
Jokainen meistä kohtaa läheisen menettämisen ja surun jossakin kohtaa elämäänsä. Surua käsittelevät kirjat voivat auttaa surun keskellä.
Lupa surra
Miia Moisio, 2019
Surun sylissä
Mari Pulkkinen, 2017
Surun virrassa
Juha Itkonen, 2019
Surulla on rakkaudet siivet
Hanna Ekola, 2019
Akselin suru
Mari Kujanpää, 2020
Surun työstäminen
John W. James, Russel Friedman, 2020
Sanoita surusi
Johanna Elola, 2020
Surun lyömä
Mira Mink, 2018
Surun kartta
Kira Poutanen, 2021
Lähtösi jälkeen – Kertomuksia surusta ja selviytymisestä
2021
Seitinohuin säikein - Suru minussa tyttäreni kuoleman jälkeen
Pauliina Flang, 2019
Kun minua ei enää ole
Eija Mansikkamäki, 2019
Minun suruni
Tuija Holm, Tuija Turunen, 2008
Surupilven salaisuus
Anne Leppänen, 2019
Otan osaa suruusi
Hanna Ekola, 2014
Suru
Tuuli Lahti, 2020
Hän oli siinä
Markku Siltala, 2021
Äiti — Ajatuksia äkkikuoleman jälkeen
Rannela, Terhi, 2020